Follow us on

Education

ULG Restaurant

Liège
Belgium
Copyright Art and Build Architect
Copyright Art and Build Architect
Copyright Art and Build Architect

The design of the new Sart-Tilman university restaurant in Liège, which was the subject of a competition, responds to the need to bring large facilities of this kind into line with European hygiene standards. The very strict rules that apply to the linear production, consumption and waste evacuation circuit determined the major lines of the building's organization. It uses the sloping nature of the site to good effect, with the kitchens located to the north, against the road, and the restaurant areas to the south, arranged on two floors and giving onto the square.

Related projects :

Solvay Brussels School

Brussels
Belgium
Copyright Art and Build Architect
Copyright Art and Build Architect
Copyright Art and Build Architect
Copyright Art and Build Architect
Copyright Art and Build Architect
Copyright Art and Build Architect

The Solvay Brussels school has upheld traditions of academic excellence for many decades as the foundation of its reputation. The architects' goal was to create a design that would reflect the education and values communicated by this institute of higher education. In particular, they studied the quality of the lecture theatres and classrooms, the communication between them by way of a central street, the light distribution, and the site's integration into an environment planted with trees.

Related projects :

Fond Roy Clinic - Therapeutic Adolescents House

Brussels
Belgium
Copyright Art and Build Architect
Copyright Art and Build Architect
Copyright Art and Build Architect
Copyright Art and Build Architect
Copyright Art and Build Architect
Copyright Art and Build Architect

Designed to accommodate adolescents in difficulty, the existing facility is nestled into a 3.3 hectare site which includes the neighbouring Roseau Sporting Club (Uccle, Brussels), creating an integrated urban campus. A 3000 sqm therapy wing includes some 30 hospital beds for youngsters, an educational wing, and the sporting facilities of the Roseau Club to which a new multi-sports hall of 800 sqm has been added. The therapeutic programme can accommodate some 30 adolescents as well as 20 medical and administrative staff members. Buildings are kept low and discreet, true to the campus model.

Related projects :

Council of Europe - Nursery

Strasbourg
France
Copyright Art and Build Architect
Copyright Art and Build Architect
Copyright Art and Build Architect
Copyright Art and Build Architect

This crèche is an integrated part of the project for the new general building for the Council of Europe. It is designed to provide facilities for up to 60 children. It stands among large trees and adopts an expressive language that is organic in nature and in keeping with the playful world of children. It uses curves and natural materials, abandoning alignments in favour of volumes that stand in a relationship of mutual tension through the use of oblique lines.

Related projects :

School of Berkendael

Brussels
Belgium
Copyright Art and Build Architect
Copyright Art and Build Architect
Copyright Art and Build Architect

The existing school buildings, dating back to the beginning of the last century, were not lacking in quality and were protected as listed buildings. These were renovated while, to mark the renovation, deliberately contemporary elements were added to the construction of the new buildings. The principal expression of this rejuvenation is a 600 m2 stretched screen to increase the feeling of well-being in the courtyards and gardens.

Related projects :

Basic School Val Fleuri

Brussels
Belgium
Copyright Art and Build Architect
Copyright Art and Build Architect
Copyright Art and Build Architect
Copyright Art and Build Architect

The architectural expression in this nursery and primary school finds its origins in the desire to escape from the customary appearance of this type of public building. Children who attend this school are of an age where they invent their own world, so, the shapes and spaces seek to be in the image of those who use it. An interior “street” links the 22 classrooms, serving as a play area as well as the main boulevard for getting around the school. The whole street is crossed by shafts of light thanks to the large skylights that lend character to the external facade.

Related projects :

Library of Human Sciences - Université Libre de Bruxelles

Brussels
Belgium
Copyright Art and Build Architect
Copyright Art and Build Architect
Copyright Art and Build Architect
Copyright Art and Build Architect

The functional constraints of a university library and book conservation space generated the internal organisation of this triangular-shaped building that now stands among the faculty buildings as a symbol of knowledge at the heart of the university campus. The reading rooms, which offer free access to the books, are laid out on six floors in three duplexes organised according to thematic and educational subjects, with a reserved section on the first and second basement levels.

Related projects :

With the support of Bruxelles invest & export

Bruxelles Invest Export