Competition

Bordet New Hospital - Competition

Brussels
Belgium

The choice of location for the Bordet Hospital, which specialises in cancer treatment, close to the Erasmus Hospital in Anderlecht stems from the desire to bring together a number of common services as a means of saving costs. However, the client also wanted this renowned institution to retain a distinct image that reflected its efficiency and technical excellence.

Related Project:

Cancerology Clinic of Toulouse Langlade Competition

Toulouse
France

This University Hospital is to become part of the Toulouse Cancéropole, a centre of excellence that brings together the medical, research and industrial skills necessary in combating cancer. For the architects, participation in this competition was an opportunity to study the rigorous separation of visitor, patient and staff flows required within a major and self-functioning complex. There was a need to create a medical organization that took into account the total isolation required by certain treatments that involve depressing the immune system.

Related Project:

Pulvermuhl Bridge

Luxembourg
Luxembourg

Intended to supplement an existing railway viaduct, the structure was designed as a mix of concrete and metal that is organic in its nature. The piers that support the deck take their inspiration from the shape of a tree and are positioned in very sharp contrast to those of the arched viaduct (built in the early years of the 20th century) to which the new structure is to be attached. Each of the piers culminates in four branches that support the deck bearing two lines of track and a walkway for pedestrians. This form provided an elegant solution to the question of expansion joints.

Related Project:

Matériaux - Housing

Brussels
Belgium

This development project for a housing complex in Brussels is located on a triangular-shaped site. The configuration of the environment suggests treating the complex as a traditional closed plot that is protected from the street, that takes the model of the individual house as its reference point. The gardens located at the heart of the plot would form a park shared by the residents.

Related Project:

Biot - Competition

Nice
France

This project to erect office buildings and apartments in the municipality of Biot, near Nice is part of the larger “Sophia Antipolis” development aimed at creating a high-technology and industrial centre in southern France. The project’s creators adopted a very bold approach to the competition, seeking to develop the principles of a hyper-ecological architecture with the least possible impact on the site and incorporating water recovery and natural air conditioning. The design of the concrete and wood buildings take their inspiration from the trees.

Related Project: