ECO.TEAM

Council of Europe - Nursery

Strasbourg
France

This crèche is an integrated part of the project for the new general building for the Council of Europe. It is designed to provide facilities for up to 60 children. It stands among large trees and adopts an expressive language that is organic in nature and in keeping with the playful world of children. It uses curves and natural materials, abandoning alignments in favour of volumes that stand in a relationship of mutual tension through the use of oblique lines.

Related Project:

Carré 92 - Development of a Business Park

Gennevilliers
France

The architecture of this business park, for which Art & Build developed the master plan, is based on the principle of very flexible building offering numerous variations. Manufactured industrially, using sustainable materials and with advantageous construction costs, the buildings offer large surface areas on each floor, laid out around central cores and common halls that the occupants share. The relationship between the buildings, the connecting links between them, and the play of built and empty spaces within a modular system create a sense of unity and harmony with the environment.

Related Project:

Van Volxem

Brussels
Belgium

A former industrial site alongside the Paris-Brussels rail line and close to the Brussels South TGV station, the site offers many benefits for the development of a broad range of activities. But the originality of the site suggested an approach that broke with traditional office building solutions. Also, the architects had the brief to renovate an existing building adjacent to the site and restore a listed building on the far south of the area.

Related Project:

Central Plaza - Office building

Brussels
Belgium

A former hotel converted into offices, the tower block that occupied this site, close to the historic centre of Brussels, no longer complied with existing occupancy and safety regulations. The reconstruction project was the subject of a competition organised by the Compagnie Immobilière de Belgique. The major difficulty lay in the mixed nature of the buildings in the area - eclectic and modern buildings all in close proximity to the cathedral. The local authorities had expressed a particular desire to reduce the height of the building, while retaining the total surface area.

Related Project:

Covent Garden

Brussels
Belgium

This office complex occupies a site in a transitional zone between the architectural scale of the original major boulevards and the very different dimensions of Brussels’ North District with its modern, glass high-rise buildings. The result has been to create a “dialogue” between two buildings, one high and one low, each forming a distinct entity, linked by a covered garden. This space is also the entrance to the office complex, where one side opens onto the Place Rogier, the other to the Jardin Botanique, creating the perception of a much larger area.

Related Project:
PDF Booklet

Council of Europe - Agora Building

Strasbourg
France

In this case the clear identification of the occupant enabled the architects to draw on the image and prestige of the institution, at the same time providing optimal, day-to-day functionality. Six building sections were erected under the large iconic roofline, with the atria and gardens between them. Designed to be a living and communication space as well as a place of work, the structure includes offices, conference rooms, cafeteria, bar, print room, archive space and a crèche.

Related Project:
PDF Booklet
nbgen.pdf6.12 MB