CHU de Bordeaux - new hepatogastroenterology centre

Bordeaux
France

Located on the edge of the wood, the new centre enables the various medical services to organise themselves around the patios and along the gardens, in symbiosis with the omnipresent nature. The project reconciles the constraints of the site at the Haut Lévêque Centre Hospitalier and the strategic issues of modernisation for health establishments in France. The commitment to integration at the existing site combines with sober and resolutely contemporary architectural choices. The building, which is orthogonal in form, is positioned so that it opens out boldly onto the outside and to the nature that surrounds it. This is a project that develops the concept of the garden hospital. The choice of materials is based on the decision to convey a certain serenity. A limited number of different materials are used, and mainly natural concrete, glass and metal dominate. This combined approach of volumetry and materials enables different levels of interpretation of the building to be provided.
With an evidently simple volumetry approach, the building offers great level of nuanced subtlety in its treatment to the passer-by as one approaches it. The entrance facade develops into a richly planted esplanade. It stands out from the building’s other façades through its interdependence with the general reception hall, which is the hub linking to the other buildings at the site.

Related projects :