Masterplanning

North-South Neighbourhood Link at Béthune station

Béthune
France

With the addition of a park, piazza and pedestrian bridge, the project ensures a linkage between the town of Béthune’s two existing flanks, currently separated by a railway line. The project, which comprises bridge and landscape design, lays down a new development axis for the town and encourages new linkages through a demonstrative ecological agenda.

Team :
AREP (Architect-Masterplanner)
ART & BUILD (Architect-Masterplanner-Landscaping)
LATERAL THINKING FACTORY (Sustainable development)
MAP 3 (BET structure)
TERRITOIRES (Landscape)

Related Project:

Sculpture Park for the City of Suzhou, China

Suzhou
China

Following an invitation from the Qu’Art China gallery, Art & Build designed a sculpture park for the city of Suzhou, China, seamlessly blending the practice’s mastery of architecture and landscape. The project aims to create innovative and dynamic public spaces dedicated to art, enriching the city’s new business district. The design conceptualizes Chinese culture, from traditional garden design to include the timeless arts of calligraphy, painting and music, creating a contemporary urban scene catalysed by European creativity, notably through works by Arne Quinze.

Related Project:

Jonction Nord Midi - Green Line

Brussels
Belgium

International architectural practice Art & Build’s proposal for the Brussels Nord/Midi junction transforms a transport hub into a friendly, green urban link.
The Midi and Nord train stations are to be connected by a rapid and completely automatic transport link with high passenger capacity, all set into a green pedestrian promenade.

Related Project:

Urban Renewal of Andenne's City Centre

Andenne
Belgium

Art & Build win the Design, Build & Finance competition for the urban renewal of Andenne’s City Centre, an eco-neighbourhood known as the “Promenade des Tilleuls” (...) The design calls for the integration of some 10 housing buildings to be clustered around a green corridor with a park, public square and multimedia centre designed into the masterplan.

Related Project:
PDF Booklet

Bordeaux - centre revitalization - competition

Bordeaux
France

The project is designed to revitalise an old district in the centre of Bordeaux creating 20 000 m2 of office space and 10 000 m2 of retail space on an irregular site. The buildings, with a street frontage, draw on the area’s identity, with its high density and network of narrow streets and squares, at the same time respecting and enhancing the existing, historical values of the site. There is also a larger building standing back from the street in the plots interior, and this accommodates shops and services as well as a covered and illuminated public space.

Related Project:

Pierres Vives District

The project involves developing a site belonging to the Hérault Regional Council with the aim of creating a new district where sport, culture and history will be the dominant themes. The central pole of attraction will be provided by the "Pierres Vives" building, a specialist media library to be designed by the architect Zaha Hadid. The aim is to permit this development to become an inherent part of the urban landscape, used regularly by people living in the local neighbourhoods as well as throughout the town and surrounding areas.

Related Project:

Grand Place Ath - Urban Centre Refurbishment

Brussels
Belgium

Change everything, but without changing too much. The renovation of the main square in this small town had to be compatible with the ongoing activities such as car parking, street market, and day-to-day lives of the populace. The square was resurfaced, new street furniture erected and, most important, equipped with atmospheric lighting to change the town’s image of itself.

Related Project: