Office and Industry

Artbuilding - Construction of an office Building

Brussels
Belgium

The building is located in the European Quarter of Brussels. Curtain-wall facades are suspended from the top floor of the concrete and steel structure, creating a simple and sculptural form that is produced in glass to give the impression of a large suspended crystal. To gain a floor, while remaining within the prescribed limits, flat, thin slabs were used and the 8th and 9th floors form a duplex with views over the gardens of the Brussels Parc Royal.

Related Project:

Ellipse Building - Office Building

Brussels
Belgium

At 23 storeys, the Ellipse Building marks one of the final construction phases of the Brussels North District high-rise. The concept of this series of tower blocks – the core principles the subject of a great deal of discussion – remains faithful to the aesthetics of this type of construction, although allowing scope for subtle variations to give a specific identity. The design stemmed from the desire to create an urban “signal” that provided a link between a set of buildings of different dimensions.

Related Project:
PDF Booklet

Manhattan Office Tower

Paris
France

This project involved renovating a 27-storey office block built in the 1970s. The mixed concrete and metal structure was stripped and the asbestos removed one floor at a time, without the occupants having to relocate. Parquet floors and false ceilings were reconstructed in line with new technologies and all the heating, ventilation and lighting systems renewed. At the same time as the renovation, a plan to raise the building height was also drawn up. This was possible due to the overdimensioning of the structure.

Related Project:

North Galaxy - Office Towers

Brussels
Belgium

Located just after the Belgacom headquarters and part of the line of buildings on boulevard Albert II in Brussels, these two 28 storey tower blocks are linked by a much lower six-storey building and relate the twin, sparse towers of the World Trade Center. Initial studies for the project focused on the subtle nuances needed to establish an individual identity while remaining in harmony with the tone of this business district.

Related Project:

Central Plaza - Office building

Brussels
Belgium

A former hotel converted into offices, the tower block that occupied this site, close to the historic centre of Brussels, no longer complied with existing occupancy and safety regulations. The reconstruction project was the subject of a competition organised by the Compagnie Immobilière de Belgique. The major difficulty lay in the mixed nature of the buildings in the area - eclectic and modern buildings all in close proximity to the cathedral. The local authorities had expressed a particular desire to reduce the height of the building, while retaining the total surface area.

Related Project:

J.J. Delens Headquarters

Brussels
Belgium

The starting point for the architects was a long building on two floors with relatively poor lighting. The guiding principles in renovating this building to provide offices for a major construction company were a search for quality of space and light, creating an environment conducive to work. An interior “street”, illuminated with overhead lighting, was created to open up the total length of the building. The external facades are formed of large glass panels protected from the sun by cedar wood louvres. External walls are finished in terra cotta elements.

Related Project:

Covent Garden

Brussels
Belgium

This office complex occupies a site in a transitional zone between the architectural scale of the original major boulevards and the very different dimensions of Brussels’ North District with its modern, glass high-rise buildings. The result has been to create a “dialogue” between two buildings, one high and one low, each forming a distinct entity, linked by a covered garden. This space is also the entrance to the office complex, where one side opens onto the Place Rogier, the other to the Jardin Botanique, creating the perception of a much larger area.

Related Project:
PDF Booklet

Groupe Chèque Déjeuner HQ

Gennevilliers
France

For their new headquarters, “Groupe Chèque Déjeuner” chose to house all of their various activities in one building, conceived as a series of volumes raised on “pilotis” or columns, all grouped around a vast atrium. The 5-level central body of the project is surrounded by several 3-story wings echoing the smaller buildings already completed in the surrounding business park and designed by the same tea.

Related Project:

Arcelor Mittal' HQ

Liège
Belgium

ART & Build worked in close cooperation with the AOS practice in designing this office building for ARCELOR-MITTAL, following a competition. The building stands on piles above a cellar with a long history of industrial occupation and also to create possible additional space should the company wish to expand. This area was in fact very quickly put to use to create a cafeteria and conference room, even before the site was completed. The metal structure and facades are designed to reinforce the identity of the company’s business focus.

Related Project:

Council of Europe - Agora Building

Strasbourg
France

In this case the clear identification of the occupant enabled the architects to draw on the image and prestige of the institution, at the same time providing optimal, day-to-day functionality. Six building sections were erected under the large iconic roofline, with the atria and gardens between them. Designed to be a living and communication space as well as a place of work, the structure includes offices, conference rooms, cafeteria, bar, print room, archive space and a crèche.

Related Project:
PDF Booklet
nbgen.pdf6.12 MB